از دوربینهای پلاکخوان چه میدانید؟ آیا تا به حال تصویری از شما یا خودرویتان توسط آنها شکار شده است؟ در این بلاگ قصد دارم پس از معرفی دوربین مداربسته پلاکخوان، شما را با مهمترین انواع و کاربردهای آن آشنا کنم.
پس اگر مایلید همه چیز را در مورد دوربین پلاکخوان و انواع آن بدانید پیشنهاد میکنم تا پایان این بلاگ با من همراه باشید.
دوربین پلاکخوان چیست؟
دوربینهای پلاکخوان نوعی دوربین مداربسته و سیستم نظارتی هستند که کاربردهای فراوانی چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی دارند.
این دوربینها که به اختصار ANPR(Automatic Number Plate Recognition ) نامیده میشوند از دو بخش سختافزاری و نرمافزاری تشکیلشده و از طریق هوش مصنوعی و با بهرهگیری از سنسورهای سرعتسنج و نرمافزارهای مخصوص، تصاویری از خودروها و پلاک آنها ثبت میکنند.
تکنولوژیهای به کار رفته در دوربینهای پلاکخوان کمک میکند که تصاویر با رزولوشن و فریم ریت بالا را ضبط و پردازش کنند و اینگونه، به یک ناظر حرفهای برای جادهها، بزرگراهها و همچنین اماکن امنیتی مانند بانک، پارکینگ و… تبدیل شوند.
انواع دوربینهای پلاکخوان
دوربینهای پلاکخوان با توجه به محل مورد استفاده و قابلیتهایی که در آنها نهادینه شده به چند دستهی اصلی تقسیم میشوند که در ادامه مشاهده میکنید:
· دوربین پلاکخوان آماری
این دوربینها عبور و مرور خودروها را ثبت کرده و شماره پلاک، نوع وسیله نقلیه،ساعت عبور و مرور و چند مشخصهی دیگر را ثبت کرده و پردازش میکند.
در واقع مهمترین وظیفهی آن ذخیره و بررسی پلاک خودروهاست. اگر دقت کرده باشید نمونهای از این سیستمها را میتوانید در مراکز معاینه فنی خودرو و باسکولها مشاهده کنید.
· دوربین پلاکخوان پارکینگی
بدون شک حداقل یکبار برای شما پیش آمده که وارد پارکینگی شوید که پیش از ورود، از خودرو و پلاک آن عکسبرداری شود.
این پارکینگها به سیستم هوشمند پلاکخوان مجهز هستند که علاوه بر ثبت تصویر خودرو و مشخص کردن زمان ورود و خروج، با اتصال به کامپیوتر به مدیر مجموعه اجازه میدهد که به اطلاعات دسترسی داشته و مجوز دسترسی به برخی از اقدامات را بگیرد.
برای مثال اگر دوربین به گیت تردد متصل باشد، مدیر میتواند این دسترسی را به سیستم پلاکخوان بدهد که در صورت مشاهدهی پلاک، به خودرو اجازهی داخلشدن بدهد و گیت را باز یا بسته کند.
از این دوربینها میتوان در پارکینگ اماکن عمومی و شخصی، بیمارستانها، فرودگاه، مراکز خرید و… استفاده کرد.
· دوربین پلاکخوان سازمانی
تا به حال به ذهنتان خطور کرده که مراکز مهم امنیتی مانند مراکز هستهای، نیروگاهها، اماکن نظامی و… چگونه با وجود عبور و مرور افراد محافظت میشوند؟ پاسخ این سوال در گرو آشنایی با یکی از پیچیدهترین انواع دوربینهای پلاکخوان به نام سیستم پلاکخوان سازمانی است.
این دوربینها با توجه به برنامهنویسی که روی آنها انجام گرفته، خودروها و افراد را به سه دسته تقسیم میکنند:
- افراد و خودروهای مجاز
- افراد و خودروهای غیرمجاز
- مهمانها
پس از مشاهدهی هر فرد یا وسیلهی نقلیه و بررسی اطلاعاتی که به آنها دادهشده و مقایسه با دستهبندیها به افراد اجازهی ورود دادهشده و یا از داخلشدن آنها ممانعت به عمل میآید.
دوربین پلاکخوان سازمانی میتواند تمامی خودروها را دستهبندی کرده و برای آنها گزارش مخصوصی در سیستم ثبت کند. همچنین قادر است به بانک اطلاعاتی ثبتشده برای هر پلاک دسترسی پیدا کرده، آنها را بررسی کند و اینگونه عمل حفاظت را به بهترین شکل اِعمال کند.
· سیستم راداری ثبت تخلف
این دوربینها همینطور که از نامشان مشخص است تنها زمانی دست به کار میشوند که شما از قوانین راهنمایی و رانندگی به هر شکلی تخلف کنید. برای مثال در صورت ردکردن چراغ قرمز یا تعرض به حریم خط عابر پیاد، دوربین میتواند پلاک خودرو را قرائت کرده و با اتصال به سامانه فرد خاطی را جریمه کند.
از دیگر قابلیتهای دوربین ثبت تخلف که البته در دوربینهای سرعتسنج نیز موجود است(در ادامه با این دوربینها نیز آشنا میشویم)، میتوان به تشخیص رنگ، نوع و مدل خودرو، سرعت لحظهای ماشین، محل وقوع جرم و اتصال به بانک اطلاعاتی افراد خاطی و ارسال پیام جریمه برای آنها اشاره کرد.
ناگفته نماند که از این دوربینها در اکثر تقاطعها، تونلها، پیچها، خیابانهای پرازدحام و یکطرفه، خیابانهای مشمول طرح ترافیک و طرح زوج و فرد و…به کار گرفته میشود. پس بهتر است در حضور آنها با احتیاط بیشتری رانندگی کنید.
· دوربین سرعت سنج یا کنترل سرعت
این دوربینها را احتمالا در سفرهای بین شهری زیاد مشاهده کردهاید. دوربینهای کنترل سرعت میتوانند سرعت وسیلهی نقلیه را در هر اندازه که باشد به صورت لحظهای یا میانگین محاسبه کنند و در صورت عبور از مقدار مجاز، راننده را جریمه کنند.
دوربینهایی که سرعت میانگین را اندازهگیری میکنند پیشرفتهتر از سایر دوربینهای سرعت سنج هستند. زیرا دوربینهای سرعت سنج لحظهای سرعت خودرو را به محض عبور از دوربین میسنجند.
اما دوربینهای سرعت میانگین، سرعت اتوموبیل را در عبور ازهر دوربین در حافظهشان ذخیره کرده و با هم مقایسه میکنند. در صورتی که سرعت ثانویه نسبت به سرعت اولیه در مدت زمان کمی به بیشتر از مقدار استاندارد رسیده باشد، راننده متخلف محسوب شده و جریمه میشود.
این دوربینها معمولا به میزان ۹۶ درصد حساسیت دارند که نشان میدهد فرار کردن از دستشان تقریبا غیرممکن است.
· سیستمهای تخمین و ثبت وزن و حجم
این سیستمها که گونهای دیگر از دوربینهای پلاکخوان به شمار میروند در کمین خودروهای سنگین و باربری هستند تا آنها را به خاطر اضافهبار جریمه کنند.
این محصولات به گونهای طراحی شدهاند که میتوانند با توجه به نوع خودرو، میزان بار استاندارد و باری که در خودرو قراردادهشده را تخمین زده و در صورت تخلف، راننده را جریمه کنند.
از سیستمهای ثبت وزن و حجم در باسکولها نیز استفاده میشود. زیرا به خوبی میتوانند وزن ماشین و بار آن را (البته به صورت تقریبی) اندازهگیری کرده و طول و عرض و ارتفاع بار را تخمین بزنند.
به غیر از باسکولها، مهمترین مکان بهکارگیری این دوربینها در گمرک، معادن، باربریها و مراکز توزین است.
· دوربینهای کنترلگری نظارتی شخصی
میخواهید برای اماکن شخصی و یا ورودی یک شهرک دوربینی نصب کنید که مانند یک نگهبان دلسوز و حرفهای عمل کند؟ پس باید به سراغ این نوع دوربینهای پلاکخوان بروید.
این محصولات میتوانند علاوه بر نظارت کامل بر محیط، ورود و خروج افراد و ساعت مراجعه را کنترل کرده و پلاک اتوموبیلها را ثبت کنند.
مهمترین کاربردهای دوربین پلاکخوان
حال شما همه چیز را در مورد دوربینهای پلاکخوان و انواع آن میدانید و تا حدودی با موارد استفاده از آنها هم آشناشدید.
در این بخش، مروری بر مهمترین کاربردهای دوربینهای پلاکخوان خواهیم داشت که ممکن است پیش از این نیز به آنها اشاره کرده باشیم. اما یاداوری دوبارهی آنها خالی از لطف نیست.
از مهمترین کاربردهای دوربین پلاکخوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل ترافیک در پارکینگهای عمومی و خصوصی
- پیدا کردن خودروهای مسروقه با رهگیری پلاک
- ثبت پلاک خودروهای مشکوک در محل وقوع سرقت و پیگیری از این طریق
- کنترل ترافیک در محورهای اصلی شهر و مکانهای پر ازدحام
- نظارت بر تقاطعها، بزرگراهها و… و شناسایی متخلفین از قانون راهنمایی و رانندگی
- کنترل روی ایستگاههای پرداخت عوارض و فرودگاهها، ترمینالها و راهآهن
- ایجاد ایمنی بالا در مرز شهرها
- امکان پرداخت عوارض جادهای به صورت الکترونیک و بدون نیاز به توقف و اتلاف وقت
- برقراری طرحهای نظارتی ویژه به بهترین شکل، مانند طرح ترافیک و طرح زوج و فرد برای کنترل آلودگی هوا
- نظارت بر خطوط BRT و مکانهای ورود ممنوع برای اتوموبیلهای شخصی و جریمه متخلفین
- استفاده از این دوربینها در باسکول، کارواش و…
کلام آخر
دوربینهای پلاکخوان یکی از پرکاربردترین انواع دوربینهای مداربسته هستند که به صورت گسترده برای کنترل روی سطح شهر و ایجاد امنیت مورد استفاده قرار میگیرند.
در این بلاگ همهچیز در مورد دوربین پلاکخوان و انواع آن آوردهشده. همچنین تعدادی از مهمترین کاربردهای آن گفتهشده که یاداور اهمیت استفاده از این دوربینهاست.
شما تا به حال چه برخوردی با این دوربینها داشتهاید؟ تجربه خود را از اولین و آخرین جریمهی اتوموبیلتان توسط دوربینهای پلاک خوان برایم بنویسید.