حتما میدانید که دوربینهای مداربسته حسگر دارند. اما آیا میدانید که حسگر تصویر دوربین مداربسته چیست و چگونه کار میکند؟ در این بلاگ با این قطعه، انواع و ویژگیهای آن آشنا شده و نحوه عملکرد آن را با هم بررسی میکنیم. اگر شما هم به این موضوعات علاقمندید تا پایان مرا همراهی کنید.
حسگر تصویر دوربین مداربسته چیست؟
برای ثبت تصاویر دیجیتال لازم است قطعهای در دوربین مداربسته قرار بگیرد تا نور و تصاویر دریافتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کند. این وظیفه بر عهدهی قطعهای الکترونیکی گذاشتهشده که ما آن را با نام حسگر تصویر دوربین مداربسته یا Image Sensor میشناسیم.
حسگر تصویر دوربین مداربسته چگونه عمل میکند؟
احتمالا برایتان سوال شده که این قطعه چگونه وظیفهاش را انجام میدهد؟ من برای شما میگویم.
در واقع هر حسگر تصویر دوربین مداربسته از یک صفحه سیلیکونی و کنار هم قرار گرفتن تعدادی سلول نوری (فتوسایت) تشکیلشده است. این سلولها از جنس نیمهرسانا هستند. کارکرد آنها به این شکل است که میتوانند میزان مشخصی از نور را از سطح خود عبور داده و پس از برخورد با تصویر، آن را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کنند.
البته ماجرا به همین سادگی نیست، زیرا فتوسایتها نسبت به رنگها حساس نبوده و تصاویر را به صورت سیاه و سفید ضبط میکنند. برای حل این مشکل، سطح این سلولها را با فیلترهایی از سه رنگ اصلی زرد، آبی و قرمز میپوشانند. در نتیجه هر کدام مسئول اندازهگیری رنگهای مختلف شده و در نهایت، یک تصویر تمامرنگی را ثبت میکنند.
انواع سنسور تصویر در دوربینهای مداربسته
امروزه تنها دو نوع از این حسگرها در دوربینها به کار برده میشود:
- سنسور CCD
- حسگر CMOS
در گذشته از حسگر تصویر CCD در دوربینهای معمولی و از CMOS برای دوربینهای صنعتی و پیشرفته بهرهگیری میشد. اما در حال حاضر بیشتر دوربینها به سنسور CMOS مجهز هستند.
این دو نوع سنسور چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
- دوربین مداربسته با حسگر CCD تصاویر را در شب با کیفیت بهتری ضبط میکند. زیرا این حسگرها نسبت به حسگر CMOS حساسیت نوری کمتری دارند.
- · سرعت تشکیل تصویر در حسگرهای CMOS بالاتر است و به همین دلیل برای بهکارگیری در دوربینهای مداربسته با فریم ریت بالا مناسبتر هستند.
- حسگر CCD مصرف برق بیشتری نسبت به CMOS دارد.
- شیوه خواندن اطلاعات نیز در این دو سنسور با یکدیگر متفاوت است. در سنسور CCD پیکسلها نور را دریافت و به لبه تراشه منتقل میکنند تا خوانده شود. اما در سنسور CMOS انتقالی صورت نمیگیرد و پیکسلها مستقیما این کار را انجام میدهند.
مهمترین خصوصیات حسگر تصویر دوربین مداربسته
تا اینجا شما آموختید که حسگر تصویر دوربین مداربسته چیست و چه انواعی دارد. اما هنوز هم با ویژگیهای این قطعه آشنا نشدهاید.
در ادامه به شما خواهمگفت که مهمترین خصوصیات حسگر تصویر دوربین مداربسته چیست و برای انتخاب یک حسگر باکیفیت چه نکاتی را باید مدنظر قرار داد؟
1. حساسیت به نور
هرچه حساسیت نوری یک حسگر بیشتر باشد، یعنی دوربین برای ثبت تصاویر به نور بیشتری نیاز دارد. اگر قصد دارید دوربین را در مناطق کمنور نصب کنید و یا به ثبت تصاویر در شب نیازمندید، به میزان حساسیت نوری حسگر تصویر دوربین توجه کنید.
2. اندازه حسگر تصویر
هرچه اندازهی سطح حسگر بزرگتر باشد، تصاویر با کیفیت و جزییات بیشتری ضبط میشوند. مناسبترین سایز سنسور تصویر برای دوربینهای مداربسته ۱.۳اینچ است که کیفیت مطلوبی از تصاویر را ضبط میکند.
3. بازه داینامیک حسگر تصویر (Dynamic Range)
بازه داینامیک یک حسگر، میزان تحمل دوربین در برابر اختلاف سطح نور را به ما نشان میدهد. اگر دوربین در محیطی نصب شود که اختلاف سطح نور در آن وجود دارد(مثل یک پارکینگ تاریک با ورودی نورانی)، بازهی داینامیک بالا کمک میکند که تصاویر با کیفیت بهتری ثبت شوند.
در غیر اینصورت، تصاویر ضبطشده در قسمت تاریک کاملا سیاه و تصاویر بخش روشن، کاملا سفید نشانداده میشوند.
4. رزولوشن بالا
خودتان بهتر میدانید که هر چه رزولوشن یک حسگر تصویر بالاتر باشد، تصاویر با جزییات بیشتری ضبط میشوند.
البته این را هم در نظر داشتهباشید که هرچه رزولوشن و به تبع آن، تعداد پیکسلهای سلول نوری به کار رفته در سنسورها بیشتر باشد، قیمت آن دوربین مداربسته هم بالاتر خواهد بود.
جمعبندی
هر دوربین مداربسته حسگرهایی دارد که کیفیت بالای آنها میتواند کیفیت دوربین را تضمین کند. در این بلاگ ما بیان کردیم که حسگر تصویر دوربین مداربسته چیست، چه انواعی دارد، چگونه عمل میکند و چگونه میتوان یک حسگر مرغوب را تشخیص داد.
حال هر سوالی در این زمینه دارید همینجا برایم بنویسید تا در اسرع وقت به شما پاسخ دهیم.
اگر قصد خرید یک دوربین مداربسته با کیفیت بالای ثبت تصاویر را دارید، فراموش نکنید که میتوانید روی فروشگاه چشمآنلاین حساب کنید. پس وقت را تلف نکنید و با مراجعه به سایت این فروشگاه، از مدلهای مختلف دوربین مداربسته دیدن کنید.